Romanien holokaustin muistotapahtuma 2.8. Oodissa

Elokuun toisena päivänä vietetään Euroopassa romanien holokaustin muistopäivää 2.8.1944 Auschwitzin keskitysleirillä toteutetun romanien joukkomurhan muistoksi. Romanien toisen maailmansodan aikana toteutettua joukkomurhaa ei syyttä kutsuta unohdetuksi holokaustiksi, sillä jopa yli miljoonan romanin teollinen joukkomurha on saanut osakseen vain vähän mielenkiintoa ja tutkimusta.

HUM järjestää yhdessä Romano Mission kanssa perjantaina 2.8. klo 12:00–15:30 Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa Romanien holokaustin muistotapahtuman teemalla Dik he na bister – katso, äläkä unohda! 

On aika muistaa, kunnioittaa ja oppia historiastamme.

Tervetuloa Romanien holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuuteen Oodin kirjastoon, jossa yhdistymme muistamaan toisen maailmansodan aikana vainottuja ja menehtyneitä romaniyhteisön jäseniä. Tämä tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden kunnioittaa uhreja, oppia heidän kohtaloistaan ja edistää suvaitsevaisuutta sekä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua kuvakollaasiin Suomen romanien historiasta yli 100 vuoden ajalta.

Ohjelma

  • 12:00 – 13:00: Tutustumista Suomen romanien historiaan yli 100 vuoden ajalta – tutustumista tilan historian kuviin
  • 13:00 – 13:10: Alkusanat – Holokaustin uhrien muisto ry:n pj. Kimmo Sasi
  • 13:10 – 13:45: Holokaustin historian havinaa – erityisasiantuntija Miranda Vuolasranta
  • 13:45 – 14:00: Musiikkia
  • 14:00 – 14:45: Syväsukellus romanikulttuuriin ja historiaan – Älä oleta, älä luule. Kysy! – Romano Mission toiminnanjohtaja Mertsi MEDI Ärling
  • 14:30 – 14:45: Musiikkia
  • 15:20 – 15:30: Päätössanat

Tilaisuus ei edellytä ennakkoilmoittutumista. Sydämellisesti tervetuloa!

Lue lisää romanien holokaustista:

Myös Auschwitzissä muistetaan romanien holokaustia

HUMin varapuheenjohtaja Risto Huvila osallistuu Krakovassa ja Auschwitzissä 31.7.-2.8. pidettävään romanien holokaustin kansainväliseen muistokonferenssiin, jonka yhteydessä järjestetään nuorille suunnattu holokaustiin liittyvä opetustapahtuma Dikh he na bister, johon saapuu vuosittain satoja romaninuoria ympäri Eurooppaa. Tapahtuman fasilitaattoreiksi on kutsuttu Suomesta Sofia Schwartz, Katja Thesslund, Carmen Valerius sekä Satu Florin, jotka toimivat myös HUMin nuorisolähettiläinä, ja heidän tehtävänään on lisätä tietoisuutta romaneiden kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana.

Ulkoministeri Valtosen puhe holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuudessa 25.1.2024

Ulkoministeri Elina Valtonen sytyttää kynttilän holokaustissa menehtyneiden muistolle. Kimmo Sasi avustaa, Risto Huvila seuraa tilannetta.

Ulkoministeri Elina Valtosen juhlapuhe holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuudessa Helsingin synagogassa 25.1.2024

Arvoisat

Holokaustin uhrien muisto –yhdistyksen jäsenet,

Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsenet,

Romaniyhdistyksen jäsenet,

Diplomaattikunnan edustajat,

naiset ja herrat,

On ilo ja kunnia saada osallistua Suomen hallituksen edustajana Holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuuteen. Muistaminen on tärkeää paitsi holokaustin uhrien myös meidän itsemme vuoksi. Menneisyyden tapahtumat, historian synkimmätkin hetket, ovat merkityksellinen osa nykyhetkeä. Niiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta niiden toistamiselta voidaan välttyä. Holokaustista selviytyneiden määrä keskuudessamme vähenee vuosi vuodelta. Heitä ja heidän omaisia painaa huoli siitä, ettei menneisyyden virheistä opita ja että unohduksen jälkeen julmuudet voivat toistua. (lisää…)

Vainojen uhrien muistopäivän nimi muutetaan holokaustin uhrien muistopäiväksi

Valtioneuvoston kanslia on 23. tammikuuta päättänyt, että Suomi siirtyy käyttämään 27. tammikuuta 2024 alkaen vainojen uhrien muistopäivästä kansainvälisen käytännön mukaista nimitystä holokaustin uhrien muistopäivä. (lisää…)

Nena Kafka in memoriam

KANGASKAUPPIAS Nena Kafka (o.s. Szlezynger) kuoli Helsingissä 24. joulukuuta 2023. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Koziegłowyssä, Puolassa 3. helmikuuta 1927.

KESÄLLÄ 1945 Helsingin Keskuskadulla sijaitsevaan Bernhard Blaugrundin kangastukkuun saapui kirje Ruotsin Ramlösasta. Natsien keskitys- ja kuolemanleireiltä elossa selviytyneitä oli tuotu Ruotsiin toipumaan. Bergen-Belsenistä eloonjäänyt Nena Szlezynger muisti enonsa Helsingin-osoitteen ja lähetti kirjeen toivoen, että saisi yhteyden sukulaisiinsa.

Takana olivat saksalaismiehityksen juutalaisvainot, vuodet pakkotyötä Neusalz an der Oderissa, sodan loppuvaiheen kuolemanmarssit, sairastuminen lavantautiin. Veljet oli määrätty pakkotyöhön heti sodan alussa. Isä ja sisko tyttärineen murhattiin Auschwitzissa. (lisää…)

Kannanotto Hamasin terrori-iskuun

KANNANOTTO 12.10.2023, julkaisuvapaa heti

HUM murheellisena tapahtumista Israelissa jyrkästi tuomitsee terroristijärjestö Hamasin hyökkäykset juutalaisia rauhanomaisia siviilejä kohtaan ja näiden suojattomien ihmisten raan ja silmittömän murhaamisen.

Hamasin tekojen kohteena ovat olleet nimenomaan juutalaiset. Murhat ovat selvästi rasistisia luonteeltaan. Yli tuhannen juutalaisen kuolema on pahin juutalaisiin kohdistunut tuhotyö sitten toisen maailmansodan.

Juutalaiset Euroopassa eivät koskaan ole olleet uhka ympäristölleen. Tällä hetkellä suurin juutalaisiin kohdistuva uhka Euroopassa ovat islamistiset ääriainekset.

Olemme nähneet ääri-islamistien mielenosoituksia, joissa juhlitaan juutalaisten murhaamista. Suomessa nämä ääriainekset ovat toimineet aggressiivisesti juutalaisia symboleja kantavia henkilöitä kohtaan.

Juuri nyt on enemmän kuin koskaan tärkeää, että juutalaisia myös Suomessa suojellaan heihin kohdistuvalta vihalta ja rasismilta.

Tiedot: Pj Kimmo Sasi, kimmosasi@gmail.com, 050 5113148

Holokaustin uhrien muisto ry:n kannanotto hallituksen tiedonantoon

Hallituksen rasismin vastainen tiedonanto loikka eteenpäin antisemitismin torjunnassa

Antisemitismi on rasismin pitkäaikaisin, vakavin ja synkin muoto. Sen vuoksi kuusi miljoonaa juutalaista murhattiin vain 80 vuotta sitten. Antisemitismin lähteet ovat äärioikeistossa, äärivasemmistossa ja ääri-islamismissa. (lisää…)

Minun kansani holokaustin uhreina

Maailman yksi julmista ja laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista on Natsi-Saksan toteuttama holokausti. Tuon ideologian seurauksena murhaamalla hävitettiin rodulliseen alkuperään perustuen 6 miljoonan juutalaisten lisäksi karkeasti arvioiden lähes 1-1,5 miljoonaa romania. Arvio on karkea sen tähden, että siinä missä juutalainen vähemmistö numeroitiin, romaneita ei laskettu edes sen arvoiseksi, että heidät olisi numeroitu. He muuttuivat vain tuhkaksi ja osa kuoli lääketieteen nimissä tehdyissä kokeissa ja loput tapettiin vain urheilun ja huvin vuoksi. (lisää…)

Muistokirjoitus: Dan Kantor 1955–2023

Dan Kantor toimi Holokaustin uhrien Muisto ry:n hallituksessa 2013-2023.

HELSINGIN juutalaisen seurakunnan asiamies Dan Kantor kuoli 67-vuotiaana Helsingissä 12. huhtikuuta 2023. Hän oli syntynyt Hyvinkäällä 8. kesäkuuta 1955. (lisää…)

Kiasma-boikotti päättyi

Ns. taidetyöläisten ryhmä Eero Yli-Vakkurin johdolla on lopettanut Kiasma-työnseisauksensa (HS 28.4.). Alun perin nämä henkilöt vaativat, että Chaim ”Poju” Zabludowiczin on erotettava Kiasman tukisäätiön hallituksesta. Tämä oli boikotin perusvaatimus (Voima-lehti 7.10.2022). Lakon lopettamista perustellaan nyt kuitenkin sillä, että Kansallisgallerian hallitus on hyväksynyt uudistetut yksityisen rahoituksen eettiset ohjeistukset. Boikotti siis loppui ja Zabludowicz jatkaa tukisäätiössä kuten ennenkin. (lisää…)

Uusia jäseniä HUMin hallitukseen

Holokaustin uhrien muisto ry:n vuosikokous pidettiin Kansallisarkistossa 17.5. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja hyväksytyssä toimintasuunnitelmassa painotettiin aiempaa vahvemmin romanien holokaustiin liittyvää tutkimusta ja muistamista. Tämä näkyi myös henkilövalinnoissa, kun yhdistyksen hallitukseen valittiin uusina jäseninä Euroopan romaniforumin (ERTF) puheenjohtaja ja HUMin perustajajäsen Miranda Vuolasranta sekä Suomen Romanifoorumin edellinen puheenjohtaja, TKI-asiantuntija ja lehtori Mertsi Ärling. (lisää…)

Pj. Kimmo Sasi: Perustuslakivaliokunta pelasti ihmisoikeudet

Helsingin Sanomat julkaisi Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasin mielipidekirjoituksen 1.3.2023:

Perustuslakivaliokunta pelasti ihmisoikeudet

VAALIKAUDEN tärkein ihmisoikeusratkaisu tehtiin perustuslakivaliokunnassa 16. helmikuuta. Valiokunta totesi, että eläinsuojelulain on mahdollistettava sekä juutalainen että islamilainen teurastustapa. (lisää…)

Mistä hyökkäyksessä Poju Zabludowiczia vastaan on kyse?

Holokaustin uhrien muisto ry:n kannanotto 3.12.2022

Eräät ”taidetyöläiset” ovat pidättäytyneet työskentelemästä nykytaiteen museo Kiasman kanssa niin kauan kun ihmiskunnan historian suurimman etnisen kansanryhmän murhan, holokaustin, uhrien lapsi Chaim ”Poju” Zabludowicz on Kiasman tukisäätiön hallituksen jäsen. Perusteena on Zabludowiczin tuki Israelin valtiolle ja sen väitetylle apartheid politiikalle. (lisää…)

Ministeri Honkonen: Vainojen uhrien muistopäivän nimenmuutokselle ei tarvetta

Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antero Laukkanen ja viisi muuta ryhmän jäsentä jättivät 27.10.2022 hallitukselle kirjallisen kysymyksen liittyen tammikuun 27. päivänä vietettävään vainojen uhrien muistopäivään ja ehdottivat nimen muuttamista kansainvälisen käytännön mukaisesti Holokaustin muistopäiväksi. (lisää…)

80 vuotta juutalaisten häpeällisestä luovutuksesta – lue ministeri Tuppuraisen puhe

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen Tähtitorninmäellä 6.11.2022. Kuva (C) Risto Huvila

Suuri joukko ihmisiä saapui Tähtitorninmäen muistomerkille Helsinkiin sunnuntai-iltana 6.11. muistamaan päivälleen 80 vuotta aikaisemmin valtiollisen poliisin Valpon toimesta Natsi-Saksan salaiselle poliisille Gestapolle luovutettuja juutalaispakolaisia. Luovutetut juutalaiset olivat (lisää…)

Kahdeksas kompastuskivi Turkuun

Turun pormestari Minna Arve (vas.) ja Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasi.

Holokaustin uhrien muisto ry, yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun juutalaisen seurakunnan kanssa, asensi 25.10.2022 kahdeksannen Stolperstein-muistokiven Turkuun Vartiovuorenkatu 1:n jalkakäytävälle Suomesta 6.11.1942 natsi-Saksaan luovutetun ja Auschwitzissa murhatun Hans Szybilskin muistolle. (lisää…)

Romanien unohdettua holokaustia muistetaan 2.8.

Toinen elokuuta vietetään romaneiden holokaustin eurooppalaista muistopäivää ja silloin on tilaisuus muistaa natsivallan toimesta murhattuja romaneita ja sintejä. Sintit ovat lähinnä Benelux maissa elävien romanien ryhmä. Euroopan parlamentti julisti vuonna 2015 tuon päivän romanien kansanmurhan eli holokaustin muistopäiväksi. (lisää…)

Holokaustin muistopäivä AlfaTV:llä 27.1.

Vainojen uhrien muistopäivä 27.1. muistuttaa juutalaisten ja romanien kansanmurhasta natsi-Saksan hallitsemalla alueella. Tavoite: Ei koskaan enää.

Suomessa vietetään vuosittain 27.1. Vainojen uhrien muistopäivää. Päivän vietto perustuu EU:n parlamentin suositukseen 1995 holokaustin muistopäivän viettämisestä kaikissa jäsenmaissa. Myös YK:n yleiskokous on 2005 antanut julistuksen, jolla päivä on määritelty holokaustin uhrien muistopäiväksi. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen muista maista poiketen nimellä Vainojen uhrien muistopäivä. (lisää…)

Munkkiniemen puistotien kompastuskivi korjattu

Munkkiniemen puistotie 18:aan asennettiin 24.9. uusi Stolperstein-kompastuskivi viime talven auraustöissä vahingoittuneen Janka Kollmannin muistokiven tilalle. Pienimuotoisessa tilaisuudessa paikalla olivat mm. HUM ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasi, varapuheenjohtaja Risto Huvila ja kiven asentanut Jaakko Rustanius. (lisää…)

HUM vaatii pikaista lainmuutosta natsitunnusten kieltämiseksi

Tiedote 30.8.2021

Tarvitaan lainmuutos natsitunnusten julkisen demonstratiivisen esittämisen kieltämiseksi

Itsenäisyyspäivänä 2018 kannettiin mielenosoituskulkueen kärjessä hakaristilippuja. Kantajien ilmeinen tarkoitus oli osoittaa hyväksyntää natsi-Saksalle ja sen joukkotuhopolitiikalle. (lisää…)

2.8. vietetään romanien holokaustin muistopäivää

Elokuun toisena päivänä vietetään Euroopan parlamentin vuonna 2015 asettamaa romanien holokaustin muistopäivää. Tämä vain vähän huomiota saanut muistopäivä muistuttaa maailmaa holokaustin unohdetuista uhreista. Natsi-Saksan toisen maailmansodan aikana toteuttama rotuun perustuva kansanmurha eli holokausti muistetaan kuudesta miljoonasta elämänsä menettäneestä juutalaisesta. Juutalaisten ohella rodulliseen alkuperään perustuen murhattiin myös jopa yli miljoona romania, joiden kohtalo on jäänyt vähemmän tunnetuksi, osin sen vuoksi, että natsit katsoivat, että romanit eivät olleet sen arvoisia, että heidät olisi rekisteröity ja kirjattu yksilöinä. (lisää…)

HUM-webinaari 16.6. klo 17:30

Tervetuloa seuraamaan mielenkiintoista webinaaria tänään keskiviikkona 16.6. klo 17:30 alkaen.
Webinaarissa suurlähettiläs Timo Ranta kertoo Suomen toiminnasta International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) (lisää…)

Vetoomus Ranskan suurlähettiläälle Sarah Halimin tapauksen johdosta

Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasi oli yhtenä allekirjoittajana alla olevassa vetoomuksessa, joka luovutettiin Ranskan suurlähettiläälle Agnès Cukiermanille maanantaina 3.5.2021. Kuvassa vas. Helsingin juutalaisen seurakunnan kunniapuheenjohtaja Gideon Bolotowsky, suurlähettiläs Agnès Cukierman, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, rouva Ethel Salutskij ja Kimmo Sasi. (lisää…)

HUM onnittelee Paavo Lipposta 80-vuotispäivänä

Holokaustin uhrien muisto ry:n hallitus onnittelee Paavo Lipposta hänen 80-vuotissyntymäpäivänään 23.4.2021. (lisää…)

Munkkiniemen puistotielle tilattu uusi kompastusivi

Munkkiniemen puistotiellä helmikuussa 2021 aurauksen yhteydessä vaurioitunut kompastuskivi tullaan uusimaan syyskuun loppuun mennessä. Kiitos kaikille asiasta ilmoittaneille. Mikäli havaitset kompastukiven rikkoituneen, ilmoitathan siitä ystävällisesti os. hum@hum.fi. (lisää…)

Holokaustin muistopäivän ohjelmalla AlfaTV:llä ennätysyleisö!

Holokaustin muistopäivän ohjelmaa 27.1.2021 AlfaTV:llä seurasi ennätysyleisö! Suoraa lähetystä ja sen neljää uusintaa katsoi Digitan mukaan yhteensä peräti noin 550 000 katsojaa!!! (lisää…)

Vainojen uhrien muistopäivä AlfaTV:llä 27.1.

Holokaustin uhrien muisto ry on viime vuosina järjestänyt Vainojen uhrien muistopäivän juhlan yhteistyössä valtioneuvoston kanssa Säätytalolla. Koronan kokoontumisrajoitusten vuoksi tapahtumaa ei tänä vuonna voida järjestää normaalisti, mutta meille tarjoutui mahdollisuus suoraan lähetykseen AlfaTV:llä keskiviikkona 27.1. klo 17-18. Ohjelma esitetään uusintana torstaina 28.1. klo 15:30 ja lauantaina 30.1. klo 10. Jälkikäteen ohjelma on katsottavissa AlfaTV:n arkistosta. (lisää…)

Katso videotaltioinnit 5.11. seminaarista ja Tähtitorninmäen muistotilaisuudesta

Holokaustin uhrien muisto ry järjesti 5.11.2020 Saksalaisella kirkolla seminaarin, jonka avasi HUMin pj. Kimmo Sasi, ja siinä puhuivat Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, korkeimman oikeuden oikeusneuvos Ari Kantor sekä kirjailija Timo Suutarinen. (lisää…)

Ei enää koskaan -mielenilmaus Helsingin Narinkkatorilla 4.10. klo 15

Elämän marssi ry järjestää sunnuntaina 4.10. klo 15-16:30 mielenilmauksen antisemitismiä ja antisionismiä vastaan Helsingin Narinkkatorilla Kampin kauppakeskusken edustalla. (lisää…)

Romanien holokaustin muistopäivä 2.8.

Vuotuinen 2. elokuuta on romaneiden holokaustin muistopäivä, jota usein kutsutaan myös Zigeunernachtiksi. Se on tilaisuus muistaa natsivallan aikana murhattuja romaneita ja sintejä. Sintit ovat lähinnä Benelux maissa elävien romanien ryhmä. Euroopan parlamentti julisti vuonna 2015 tuon päivän romanien kansanmurhan eli holokaustin muistopäiväksi. Lue lisää…

Antisemitistiset toimet lisääntyvät huolestuttavasti Suomessa. Nyt ne saavat myös kansainvälistä huomiota

Holokaustin uhrien muisto ry:n hallituksen kannanotto 23.4.2019

Holokaustin uhrien muisto ry pitää välttämättömänä, että kansanedustajaksi valitun Hussein al-Taeen Israelia ja juutalaisuutta koskevat lausunnot ja niiden sisältämät arvot selvitetään hyvin huolellisesti ja selvityksestä tehdään tarpeelliset johtopäätökset. (lisää…)

Iltaseminaari Helsingin uudessa keskustakirjasto Oodissa 1.4.2019 klo 18

Ohjelmassa mm.

  • Suomalaisten vapaaehtoisten rooli SS-divisioona Wikingissä – Lehtori, VTM Alex Aissaoui
  • Elokuvahanke suomalaisista merimiehistä Saksan keskitysleireillä – Elokuvaohjaaja Jani Ahlstedt
  • Kompastuskivien asettaminen luovutettujen juutalaisten muistoksi – Kristina Paavela
  • Kirjaesittely: Elämäni kahdeksas päivä – Mayer Franckin selviytymistarina – Rony Smolar
Ilmoittauduthan viimeistään 31.3.2019 täältä.

Selvitys suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943

Simon Wiesenthal Centerin aloitteesta käynnistynyt ja Valtioneuvoston Kansallisarkistolta tilaama selvitystyö suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja muiden siviilien surmaamiseen Ukrainassa 1941-1943 julkistettiin 8.2.2019. Kuvassa Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva. (lisää…)

Puhe, Kimmo Sasi

HUMin puheenjohtajan Kimmo Sasin avauspuhe Vainojen uhrien muistopäivän tilaisuudessa Säätytalolla 24.1.2019.

Puhe, Miranda Vuolasranta

Miranda Vuolasrannan (President of the European Roma and Travellers Forum) puhe Vainojen uhrien muistopäivän tilaisuudessa Säätytalolla 24.1.2019.

Tiedote 7.12.2018

Holokaustin Uhrien Muisto ry esittää oikeusministeriölle selvityksen tekemistä hakaristilippujen kieltämisestä

Holokaustin Uhrien Muisto ry. on jättänyt tänään aloitteen, että oikeusministeriö (lisää…)

Holokausti – mitä tapahtui?

Ihmiskunnan suurin murhenäytelmä – eurooppalainen kansanmurha – ei saa unohtua. Tämä sivusto tuo eteesi holokaustin tapahtumia ja tosiasioita nyt kun tekijöitä, kokijoita ja silminnäkijöitä on yhä vähemmän keskuudessamme.

Holokaustin uhrien muisto ry

Vuonna 1993 perustettu Holokaustin uhrien muisto ry (ennen Jad Vashem Suomen osasto ry) tiedottaa antisemitismistä ja rasismista sekä toimii niiden vastustamiseksi. (lisää…)