Kiasma-boikotti päättyi

Ns. taidetyöläisten ryhmä Eero Yli-Vakkurin johdolla on lopettanut Kiasma-työnseisauksensa (HS 28.4.). Alun perin nämä henkilöt vaativat, että Chaim ”Poju” Zabludowiczin on erotettava Kiasman tukisäätiön hallituksesta. Tämä oli boikotin perusvaatimus (Voima-lehti 7.10.2022). Lakon lopettamista perustellaan nyt kuitenkin sillä, että Kansallisgallerian hallitus on hyväksynyt uudistetut yksityisen rahoituksen eettiset ohjeistukset. Boikotti siis loppui ja Zabludowicz jatkaa tukisäätiössä kuten ennenkin.

Taitelijoiden päätös lopettaa boikotti on oikea. On luovuttu vaatimuksesta Chaim Zabludowiczin, joka on kahden holokaustista selvinneen vanhemman lapsi, erottamiseksi. Taiteilijoiden taustatiedot Zabludowiczista olivat hataria, eivätkä he suostuneet käymään asioita läpi hänen kanssaan. Taiteen muiden mesenaattien toimintaa tai taustoja ei haluttu arvioida. Boikotin kohdistuminen vain tukisäätiön hallituksen juutalaiseen jäseneen herätti kysymyksen kampanjan antisemitistisestä luonteesta eli rasismista.

Lopputulos on hyvä. Eettiset ohjeet, joissa kieltäydytään yhteistyöstä toimijoiden kanssa, jotka toiminnallaan loukkaavat ihmisoikeuksia, edistävät vähemmistöjen sortoa ja autoritäärisiä hallintomalleja, ovat hyvät. On vahvistettava liberaalia, demokraattista länsimaista yhteiskuntamallia. Tällainen toiminta edistää muutosta myös autoritäärisissä maissa.

Tärkeää on myös se, että eivät vain taiteen tukijat vaan myös taiteilijat itse sitoutuvat näihin uusiin periaatteisiin. On oleellista, että taiteilijajärjestöt, museot ja galleriat tarkkaan seuraavat, että taiteen toimijat eivät tee yhteistyötä sellaisten taitelijoiden kanssa, jotka eivät näitä ihmisoikeusperiaatteita  noudata. Asioiden verhoaminen taiteellisen työn vapauteen ei anna oikeutusta antisemitismiin.

Kimmo Sasi
Puheenjohtaja, Holokaustin Uhrien Muisto ry