Uusimmat artikkelit
- Romanien holokaustin muistotapahtuma 2.8. Oodissa 28.7.2024
- Ulkoministeri Valtosen puhe holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuudessa 25.1.2024 31.1.2024
- Vainojen uhrien muistopäivän nimi muutetaan holokaustin uhrien muistopäiväksi 25.1.2024
- Nena Kafka in memoriam 5.1.2024
- Kannanotto Hamasin terrori-iskuun 12.10.2023
Nena Kafka in memoriam
KANGASKAUPPIAS Nena Kafka (o.s. Szlezynger) kuoli Helsingissä 24. joulukuuta 2023. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Koziegłowyssä, Puolassa 3. helmikuuta 1927.
KESÄLLÄ 1945 Helsingin Keskuskadulla sijaitsevaan Bernhard Blaugrundin kangastukkuun saapui kirje Ruotsin Ramlösasta. Natsien keskitys- ja kuolemanleireiltä elossa selviytyneitä oli tuotu Ruotsiin toipumaan. Bergen-Belsenistä eloonjäänyt Nena Szlezynger muisti enonsa Helsingin-osoitteen ja lähetti kirjeen toivoen, että saisi yhteyden sukulaisiinsa.
Takana olivat saksalaismiehityksen juutalaisvainot, vuodet pakkotyötä Neusalz an der Oderissa, sodan loppuvaiheen kuolemanmarssit, sairastuminen lavantautiin. Veljet oli määrätty pakkotyöhön heti sodan alussa. Isä ja sisko tyttärineen murhattiin Auschwitzissa.
ELOKUUSTA 1945 Nena Szlezynger asui Blaugrundeilla Töölössä ja oppi nopeasti ruotsia. Vuonna 1950 hän avioitui Faivel Kafkan (1925–2007) kanssa. Appivanhemmille nuori pari oli kaikki kaikessa.
Sotavuosina Kafkan perheen molemmat pojat joutuivat rintamalle, mutta kotiin palasi vain Faivel. Kafkat saivat kaksi tytärtä, Bellan ja Rajan.
HELSINGISSÄ Nena Kafka perusti enonsa Perec Blaugrundin kanssa Pepita-nimisen kangasliikkeen Uudenmaankadulle. Perecin jäätyä eläkkeelle Kafka siirtyi myyjäksi Stockmannin kangasosastolle. Tarmokas ja kielitaitoinen Kafka oli kollegojensa ja asiakkaidensa arvostama työntekijä. Puolankielisenä hänelle aukeni myös tulkin tehtäviä. Hän matkusti useamman kerran Puolaan suomalaisten urheilumaajoukkueiden tulkkina.Nena toimi Bicur Cholim -yhdistyksessä ja järjesti 90-vuotiaaksi asti virkistystoimintaa vanhuksille. Kafkat olivat aktiivisia jiddišinkielisen Idishe vort -yhdistyksen keskustelupiirissä.
Nena muisteli mielellään lapsuuttaan ja isoäitiään, joka äidin kuoltua piti hänestä huolta. Koulumuistoja oli sekä puolankielisestä kansakoulusta että jiddišinkielisestä tyttökoulusta. Puhuminen holokaustin ajan kokemuksista oli sen sijaan pitkään mahdotonta.
VUONNA 1997 Nena antoi tallentaa kokemuksiaan Steven Spielbergin perustamalle muistiorganisaatiolle. Sittemmin hänen selviytymiskertomuksensa oli esillä monissa suomalaisissa medioissa. Lisäksi hän vieraili oppilaitoksissa puhumassa Puolan juutalaisten kohtalosta. Holokaustissa menehtyneiden muistopäivän valtakunnallisessa tilaisuudessa 27. tammikuuta Nena sytytti usean vuoden ajan kynttilän omaistensa muistolle.
Huolimatta karmeista kokemuksistaan ja läheistensä menetyksestä kansanmurhassa, Nena säilytti elämäntahtonsa ja uskonsa ihmisyyteen. Kuollessaan hän oli Helsingin juutalaisen seurakunnan vanhin jäsen.
NENA oli täynnä elämäniloa ja kiinnostusta uusia asioita kohtaan.
Hän oli omistautunut läheisilleen, erityisesti tyttärilleen perheineen, ja hänellä oli ainutlaatuinen kyky solmia ystävyyssuhteita halki elämänsä. Kaipaamme häntä suuresti.
Simo Muir
Laura Ekholm
Mikaela Hasán
Kirjoittajat ovat Nena Kafkan ystäviä.
Muistokirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 5.1.2024
Uusimmat artikkelit
- Romanien holokaustin muistotapahtuma 2.8. Oodissa 28.7.2024
- Ulkoministeri Valtosen puhe holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuudessa 25.1.2024 31.1.2024
- Vainojen uhrien muistopäivän nimi muutetaan holokaustin uhrien muistopäiväksi 25.1.2024
- Nena Kafka in memoriam 5.1.2024
- Kannanotto Hamasin terrori-iskuun 12.10.2023