Suomenkielisiä sivuja

Suvaitsevaisuus Länsi-Euroopassa

Laaja sivusto, jossa sekä tutkijoiden kirjoituksia tiedonhakuun että oppilastöitä koko suvaitsevaisuuden ja syrjinnän laajalta kentältä. Sisällysluettelosta löydät nopeasti kaikki sivuston artikkelit. Antisemitismin historia, holocaustin aika ja myös romanikansaan kohdistuva syrjintä ovat laajasti esillä.

Kertokaa siitä lapsillenne…

Ruotsin hallituksen kustantama ja useilla kielillä julkaistu 83 sivuinen koulunuorisolle suunnattu teos. Kirja (4,4 Mt) on ladattavissa luettavaksi. Teokseen on koottu runsaasti kuvia, keskitysleirivankien henkilökohtaisia muistiinpanoja, muistelmia jne.Ruotsinkielisiä sivuja

Levande historia

Ruotsin hallituksen aloitteesta toimeenpantu informaatiokampanja. Tutustu seitsemään elämänkohtaloon (”Levnadsöden”) tai ota esille kartta tuhoamisleireistä tietoineen (”Folkmorden”). Lataa luettavaksesi suomenkielinen kirja ”Kertokaa siitä lapsillenne” (klikkaa ”Om detta må ni berätta”).Englanninkielisiä sivuja

Yad Vashem

Sivut esittelevät merkittävimmän holocaustin tutkimuksen keskuksen.Yksityiskohtaisen faktatiedon lähteille pääset klikkaamalla ”About the Holocaust-Shoah”. Täältä löydät mm. laajan kokoelman holocaustin ajan kirjallisia dokumentteja englanninkielisinä käännöksinä (”Documents on Holocaust”) sekä yksityiskohtaisen aikajanan (”Chronology”) Tutustu myös joukkoon nimeltä ”Kansojen oikeamieliset” (”Righteous among the Nations”). Tämän kunnianimityksen Yad Vashem on myöntänyt yli 16 000 ihmiselle, jotka tavalla tai toisella toimivat vainottujen pelastamiseksi holocaustin aikana (mm. Oskar Schindler).

Holocaust Photos

Autenttisia valokuvia holocaustin tapahtumista lyhyin kuvatekstein.

The Holocaust: A Learning Site for Students

Ylläpitäjä United States Holocaust Memorial Museum Washington DC:ssa. Koululaiselle ja opiskelijalle suunnattu erittäin kattava tietopaketti holocaustin ajan tapahtumista – kuvia, tekstikokonaisuuksia, aikajana, karttoja.

Holocaust Timeline

Helposti seurattava ja kronologisesti etenevä esitys holocaustin tapahtumista vuodesta 1933 vuoteen 1945. Runsaasti kuvamateriaalia, karttoja, autenttisia teksti- ja jopa äänidokumentteja.

The Holocaust History Project

Liiku sisällysluettelossa rullaamalla. Alussa lyhyitä tutkijoiden kirjoittamia artikkeleja, joista useissa mukana valokuvamateriaalia. Toisena kokonaisuutena kokoelma natsihallinnon dokumentteja, kirjeitä jne. Kolmantena ryhmänä materiaalia mm. Nürnbergin sotarikostuomioistuimen oikeudenkäynneistä.

Shamashin natsidokumenttien kokoelma

Kolme tiedostoa otteita juutalaisten tuhoamisessa mukana olleiden todistuksista sekä natsihallinnon ja sodanjälkeisten oikeudenkäyntien kirjallisista dokumenteista. Klikkaa ”Excerpts from…” -tiedostoja. ”A short statistical survey” sisältää tiivistä numerotietoa tuhoamiskoneiston tuloksista eri laitoksissa ja leireillä.

Simon Wiesenthal Center

Natsirikollisten jäljittäjänä tunnetuksi tulleen Simon Wiesenthalin perustaman keskuksen ylläpitämän Museum of Tolerance’n online -palvelu. ’Multimedia Learning Center’ on erittäin helppokäyttöinen tiedonhaun apuväline, joka tarjoaa tutkittavaksi tuhansittain tekstitiedostoja ja kuvia. ’Special Collections’ sisältää yli 13000 alkuperäisdokumenttia pääosin saksaksi ja englanniksi. ’Teacher’s Resources’ johdattaa sinut kysymys-vastaus -palstalle (joka on myös ruotsiksi), aikajanalle ja sanastoon.

Anne Frankin tarina

Holocaustin ehkä tunnetuimman uhrin tarina kuvin ja sanoin.

A Teacher’s Guide to the Holocaust

Koulujen käyttöön suunnattu sivusto esittelee holocaustia kattavasti: monenlaisia karttoja, 600:n valokuvan kokoelma, henkilökuvia vainoajista ja vainotuista tai lapsista holocaustin keskellä jne. Myös holocaustin keskellä syntynyttä musiikkia ja piirroksia.

The Holocaust Chronicle

Vuonna 2000 ilmestynyt kronologisesti etenevä 800-sivuinen hakuteos kokonaisuudessaan netissä. Sisältää erinomaiset hakutoiminnot. Voit etsiä tietoa hakusanan, nimen tai vaikkapa ajanjakson perusteella.